Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάζοντας στη Χάνα



Ένα εξαιρετικό βιβλίο πήρε σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για το βιβλίο του Μπέρναρντ Σλινκ "Διαβάζοντας στη Χάνα", το οποίο έγινε ταινία με τον τίτλο "Σφραγισμένα χείλη" ("The reader"). Την πρωταγωνίστρια Χάνα, ενσαρκώνει η Κέιτ Γουίνσλετ η οποία και κέρδισε το όσκαρ γυναικείας ερμηνείας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Γερμανία, όπου ο έφηβος Μάικλ Μπεργκ (Ρέιφ Φάινς) συναντά μια μέρα τη Χάνα, μία γυναίκα που έχει τη διπλάσια ηλικία του και τον φροντίζει για να γίνει καλά. Μεταξύ τους δημιουργείται μία κρυφή ερωτική σχέση. Στη Χάνα αρέσει να της διαβάζει ο Μάικλ διάφορα βιβλία. Ξαφνικά μια μέρα εξαφανίζεται η Χάνα και τελειώνει ο σύντομος δεσμός τους, αφήνοντας πληγωμένο τον Μάικλ. Μετά από 8 χρόνια ο Μάικλ είναι φοιτητής της νομικής και παρακολουθεί τη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου των ναζί. Έκπληκτος βλέπει τη Χάνα κατηγορούμενη για εγκλήματα πολέμου, επειδή δούλευε ως φύλακας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύπτεται σιγά σιγά όλο το παρελθόν της Χάνα, πράγματα που δεν γνώριζε ο Μάικλ. Ο ίδιος ο Μάικλ ανακαλύπτει ένα μυστικό που τους επηρεάζει και τους δύο.
Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο και στη συνέχεια να παρακολουθήσετε την ταινία.

Πληροφόρηση και Παραπληροφόρηση. Οι Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθηκονόμοι είναι γι' αυτά


Οι βιβλιοθήκες είναι ένας χώρος που φιλοξενεί αξιόπιστο υλικό και πηγές πληροφόρησης. Δικαιολογημένα θεωρούμε το υλικό που συναντάμε εκεί αξιόπιστο και αληθές. Αν για παράδειγμα διαβάσουμε κάτι σε ένα περιοδικό που διαθέτει η βιβλιοθήκη θα το θεωρήσουμε αξιόπιστο. Έτσι λοιπόν, αν βρούμε σε μια βιβλιοθήκη το περιοδικό Lonely Planet, ένα πολύ γνωστό περιοδικό, δεν 8α έχουμε κάποιο λόγο να αμφισβητήσουμε το περιεχόμενό του. Όπως για παράδειγμα στο τεύχος που προτείνει "Χριστούγεννα στην Τουρκία" και απεικονίζει το νησί Καστελόριζο παρουσιάζοντάς το ως τούρκικο!
Το σχετικό άρθρο εντόπισε ο φωτογράφος του Top Gear Νώντας Κουτσούκης. Στη σχετική φωτογραφία υπάρχουν δύο ελληνικές σημαίες που φαίνονται ξεκάθαρα, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς. Είναι απορίας άξιο πώς υπέπεσε σε ένα τόσο μεγάλο λάθος ένα τόσο μεγάλο και γνωστό περιοδικό. Γι' αυτό λοιπόν, θα πρέπει να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε αξιόπιστο υλικό και να αξιολογούμε τις πηγές μας. Ο βιβλιοθηκονόμος είναι αυτός που εντοπίζει και αξιολογεί κατά πόσο είναι αξιόπιστο το υλικό και δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε άτομα που παριστάνουν τους ειδήμονες.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Ποιοι είναι οι βιβλιοθηκονόμοι και τι δουλειά κάνουν

Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της βιβλιοθηκονόμου Βασιλένιας, όπου αναφέρει ποιοι είναι οι βιβλιοθηκονόμοι και τι δουλειά κάνουν. Διαβάστε το για να μας γνωρίσουν οι υπόλοιποι και για να ξέρουμε και εμείς καλά ποιοι είμαστε. Για να μη μας κοιτάζουν σαν εξωγήινους κάθε φορά που λέμε τι δουλειά κάνουμε.