Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Τελικό Συνέδριο "Untold stories"(Ανείπωτες ιστορίες)

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Fürstenfeldbruck του Μονάχου, θα διεξαχθεί το Τελικό Συνέδριο των Ανείπωτων Ιστοριών (Untold Stories). Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ή για να εγγραφείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο http://www.untoldstories.eu/.
Στο συνέδριο θα γίνει επίδειξη και συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος των "Ανείπωτων Ιστοριών" (Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης). Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να παρέχει ανεπίσημες ευκαιρίες μάθησης για τις κοινότητες των μεταναστών στην Ευρώπη, διενεργώντας συγκριτική αξιολόγηση των καινοτόμων μεθόδων της "Ψηφιακής Αφήγησης", βοηθώντας να αναπτυχθεί σε μια πρακτική βάση η διάσταση της μόρφωσης των πολιτιστικών οργανισμών.
Συνεργάτης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τις ψηφιακές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Συνέδριο ENTITLE

Στις 16 Οκτωβρίου 2009 στη Βουδαπέστη, θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του προγράμματος ENTITLE. Οι συνεδριάσεις περιλαμβάνουν:

  • το ρόλο των βιβλιοθηκών στην υποστήριξη της δια βίου μάθησης
  • οδηγίες προς τις δημόσιες βιβλιοθήκες για μια αποτελεσματική φροντίδα της δια βίου μάθησης
  • ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της επίδρασης των δραστηριοτήτων εκμάθησης των βιβλιοθηκών
  • παραδείγματα καλής πρακτικής.

Επιπλέον, θα υπάρξουν συζητήσεις για τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • συνεργασία ανάμεσα στους οργανισμούς δια βίου μάθησης
  • η επίδραση της μάθησης
  • library 2.0 - οι βιβλιοθήκες, η παιδεία και η μάθηση στην κοινωνία της γνώσης.
Επίσης, θα υπάρξουν δύο προαιρετικά κοινωνικά γεγονότα, α) ένα απογευματινό κοκτέιλ στην εθνική βιβλιοθήκη Szechenyi και β) επίσκεψη στη δημόσια βιβλιοθήκη Gödöllő και στο βασιλικό παλάτι, μαζί με δείπνο.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, αλλά τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης επιβαρύνουν τον κάθε συμμετέχοντα. Για να κάνετε εγγραφή για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
http://www.entitlelll.eu/eng/Meetings/Final-Conference
Το διαφημιστικό φυλλάδιο του συνεδρίου μπορείτε να το "κατεβάσετε" πατώντας
εδώ


Δείτε τις παρουσιάσεις που έγιναν στο συνέδριο του Entitle, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/5/09, http://www.libver.gr/entitleconf/


Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα της Αρκαδίας διοργανώνει τριήμερο αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 20 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 22 Αυγούστου. Ποιήματα του ποιητή θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός και η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου μαζί με τον Αντώνη Καλογιάννη θα ερμηνεύσουν τραγούδια τα οποία εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την εξορία του στη Ζάτουνα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, την οποία θα συνοδεύσει ο Χένινγκ Σμιντ στο πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Συμφωνία Microsoft-Yahoo

Η Microsoft και η Yahoo ήρθαν σε συμφωνία για τη συνεργασία τους σε επίπεδο μηχανών αναζήτησης, μετά από πολυετείς διαβουλεύσεις των εταιρειών. Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτόν τον τομέα για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αντίπαλο που ακούει στο όνομα Google. Στην αγορά των μηχανών αναζήτησης η Google κατέχει το 65% ενώ Yahoo και Microsoft μόλις το 28%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου. Η δεκαετής συμφωνία προβλέπει ότι η Yahoo θα χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft για τις υπηρεσίες, της, ενώ θα διαχειρίζεται εμπορικά τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, με τις δύο πλευρές να μοιράζονται τα κέρδη.

www.kathimerini.gr

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

3o Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης


Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη πρόκειται να διοργανώσει το 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης, με θέμα "Ψηφιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης".
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 5-6 Φεβρουαρίου 2010, στο νέο πολιτιστικό κέντρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
Ιδιαιτερότητες στην καταγραφή και τεκμηρίωση του υλικού και βέλτιστη αξιοποίηση των νέων μεθόδων της ψηφιακής τεχνολογίας
- Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων
- Ανάγκη καθιέρωσης διεθνών προτύπων για τη διαχείριση και οργάνωση του υλικού
- Ζητήματα διατήρησης του ψηφιακού περιεχομένου
- Διαλειτουργικότητα και ολοκλήρωση δεδομένων
- Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι εισηγητές μπορούν να στείλουν τις περιλήψεις των εισηγήσεών τους μέχρι τις 15-11-2009, στο e-mail gaitanou@benaki.gr.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση πολλών συμμετοχών. Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο, πρέπει να στείλετε συμπληρωμένη την παρακάτω φόρμα συμμετοχής έως τις 30-9-2009. Τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να την "κατεβάσετε" πατώντας εδώ.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και την Πληροφόρηση: 75η Διάσκεψη και Συμβούλιο της IFLA


Το 75ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IFLA θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στο Fiera Milano Convention Center στις 23-27 Αυγούστου, με θέμα "Libraries create futures: Building on cultural heritage". Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του συνεδρίου http://www.ifla.org/annual-conference/ifla75/.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η υπογραφή των τετραετών ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών προγραμματισμών όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι ακαδημαϊκοί - αναπτυξιακοί τετραετείς προγραμματισμοί περιλαμβάνουν τα έργα υποδομής και εξοπλισμών των ΑΕΙ, τις λειτουργικές τους δαπάνες καθώς και τον αριθμό του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού που θα προσληφθεί.

Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:

Για την κατανομή της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ χρησιμοποιήθηκαν ενιαία, συγκρίσιμα και κοινώς αποδεκτά κριτήρια. Εξασφαλίστηκαν υψηλές πιστώσεις για την περίοδο 2009-2012 σε συνθήκες πανθομολογούμενης οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα:

1. Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια:

α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 1 δις 70 εκ. ευρώ.

β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Α.Ε.Ι. θα διατεθούν πόροι ύψους 494 εκ. ευρώ.

γ) για τη φοιτητική μέριμνα θα διατεθούν 126,5 εκ. ευρώ.

δ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διατεθούν 173 εκ. ευρώ.

2. Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ:

α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 720 εκ. ευρώ.

β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν πόροι ύψους 130 εκ. ευρώ.

γ) για τη σπουδαστική μέριμνα θα διατεθούν 110 εκ. ευρώ.

Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών ΕΕΔΙΠ, 800 μελών ΕΤΕΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.

2. Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.

3. Για έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό Πανεπιστημίων (ΠΔ 407/80) θα δοθούν πιστώσεις για το 2009 για 900 προσλήψεις, για το 2010 για 750 προσλήψεις, για το 2011 για 500 προσλήψεις και τέλος για το 2012 για 250 προσλήψεις.

Από το δελτίο τύπου του Υπουργείου