Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η Βιβλιοθήκη του μέλλοντος: Δημιουργείστε την!

Με την Ελίζαμπεθ Φάουλερ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012,
΄Ωρα: 11.30,
Σπουδαστήριο ΣΔΟ, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Η Ελίζαμπεθ Φάουλερ, Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα συμμετέχοντας σε μια σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων με επιστημονικό προσωπικό του κλάδου μας.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, η κα Φάουλερ θα επισκεφθεί το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, για να συναντηθεί και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες με Βιβλιοθηκονόμους, Φοιτητές και Ακαδημαϊκό Προσωπικό.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα. Δηλώσεις συμμετοχής στο:  garoufallou@gmail.com


Βιογραφικό και απόσπασμα ομιλίας:

Η Μπέτσυ Φάουλερ είναι επαγγελματίας μάνατζερ βιβλιοθήκης στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και τρεις δεκαετίες.  Εργάζεται ως Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και του Ερευνητικού της Τμήματος στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια.  Η κυρία Φάουλερ έχει στο ενεργητικό της επιτελικό ρόλο για 14 καινούργιες και ανακαινισμένες βιβλιοθήκες καθώς και για νέες δυναμικές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν κέντρα εργασίας και αλφαβητισμού, χώρων τέχνης και εκθέσεων σε στυλ λιανικής πώλησης με συλλογές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τσέζαπεκ έχει ενσωματώσει με επιτυχία νέες δημοφιλείς υπηρεσίες και έχει αυξήσει τον δανεισμό της κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια παρά τις σημαντικές μειώσεις του προϋπολογισμού της.

 Η κυρία Φάουλερ έχει τύχει αναγνώρισης σε εθνικό επίπεδο για τις υπηρεσίες της στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και προώθησης των δημοτικών βιβλιοθηκών και της επίτευξης ισχυρών συνεργασιών με τις τοπικές κοινότητες.  Έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα για την εξαιρετική της ικανότητα να δημιουργεί καλαίσθητους και λειτουργικούς δημόσιους χώρους που κινητοποιούν το ενδιαφέρον και προκαλούν θαυμασμό. Η ασχολία της κυρίας Φάουλερ με ανακαινίσεις βασισμένες σε οικονομικές λύσεις έχει παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά και μέσα ενημέρωσης στην Αμερική. 

Η επανεφεύρεση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης προσφέρει νέες προκλήσεις και εκπληκτικές ευκαιρίες.  Ελάτε μαζί μας για να μάθετε πώς να δημιουργήσετε μια δυναμική βιβλιοθήκη για την κοινότητα σας με προορισμό τον 21ου αιώνα!
---------------------------------------------
Presentation title: The New Destination Library:  Making it Happen!

Bio and presentation abstract:

Betsy Fowler has been a professional library manager in the United States for over three decades.  She is currently the Director of Library & Research Services in Chesapeake, Virginia.  Ms. Fowler has supervised over 14 new building and renovation projects incorporating dynamic new services including job and early literacy centers, art spaces, and retail style popular browsing collections. The Chesapeake Public Library has successfully introduced popular new services and increased checkouts by almost 40% over the past five years despite significant budget reductions. 
Ms. Fowler has received national recognition for her public relations work promoting public libraries and building powerful community collaborations. She is recognized for her expertise in creating beautiful vibrant public spaces that ignite community interest and excitement. Ms. Fowler's cost effective renovations have been featured in national magazines and news media.
Re-inventing library services offers new challenges and amazing opportunities. Come find out how you can create a dynamic community 21st Century Destination Library!

8ο Διεθνές Συνέδριο: Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες

Newsletter OEEB 04/2012


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών σας προσκαλεί στο 8ο διεθνές συνέδριο με θέμα

«Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες»

που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 6 Οκτωβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
Βασ. Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Επιτροπής:




INVITATION
The Committee for the Support of Libraries cordially invites you to its 8th international conference on

“Smart Ideas, Attractive Libraries”,

which will be held on October 5-6, 2012 at the Auditorium of the National Hellenic Research Foundation, 48 Vassileos Constantinou Ave., GR-11635, Athens.

For further information and registration forms please visit the Committee’s website:



© Goethe-Institut

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου EKEBI - … και μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης από το Εργαστήρι Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
… και μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης
από το Εργαστήρι Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
 
Η ομάδα διδασκαλίας του Εργαστηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Η Λογοτεχνική Μετάφραση είναι η νέα ενότητα σεμιναρίων που εντάσσει στο πρόγραμμά του το Εργαστήρι Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από το Φθινόπωρο του 2012, αφού στις αίθουσες της Αθανασίου Διάκου θα φιλοξενηθούν δύο νέα τμήματα μετάφρασης από την ομάδα του ΕΚΕΜΕΛ, που αναζήτησε νέα στέγη για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.
Το Εργαστήρι έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία οκτώ ετών (3.400 απόφοιτοι, 157 εκδόσεις, 47 βραβεία και διακρίσεις) με εξειδικευμένα και υψηλού επιπέδου εργαστηριακά σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής (μυθιστόρημα-διήγημα, πεζός λόγος, ποίηση, παιδικό βιβλίο) και Διόρθωσης-Επιμέλειας Κειμένων θα προσφέρει από φέτος και μαθήματα Λογοτεχνικής Μετάφρασης, στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.
Νέοι συνεργάτες προστίθενται στη έμπειρη και καταξιωμένη διδακτική ομάδα του Εργαστηρίου του Βιβλίου για να επανδρώσουν τα νέα τμήματα Λογοτεχνικής Μετάφρασης: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Ανδρέας Παππάς και Κατερίνα Σχινά για το αγγλικό τμήμα, Έφη Γιαννοπούλου, Θωμάς Σκάσσης, Λίζυ Τσιριμώκου, Ανδρέας Στάικος για το γαλλικό τμήμα. Ενώ στα «παραδοσιακά» τμήματα, με τον Στρατή Πασχάλη στη διεύθυνση σπουδών, διδάσκουν στα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής: Χάρης Βλαβιανός, Ανδρέας Μήτσου, Χρήστος Μπουλώτης, Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα), Δημήτρης Μίγγας, Σοφία Νικολαϊδου (Θεσσαλονίκη), Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, (e-learning) ενώ στα Σεμινάρια Διόρθωσης και Επιμέλειας Κειμένων: Δημήτρης Θάνας, Κλεοπάτρα Καλαφατά (Αθήνα), Γιώργος Κορδομενίδης (Θεσσαλονίκη), Ελένη Κεχαγιόγλου, Δέσποινα Ζηλφίδου (e-learning).
Το Εργαστήρι, παράλληλα με τα μαθήματα στην τάξη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), εγκαινίασε το Σεπτέμβριο του 2011, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα εξ αποστάσεως σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών (e-learning) με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά (με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σίμο Ρετάλη). Οι αιτήσεις συμμετοχής στον πρώτο χρόνο λειτουργίας από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από Έλληνες του εξωτερικού (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) ξεπέρασαν τις 300 και το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται. Θέλοντας να αξιοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες στη δια βίου μάθηση, που καταργούν τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, το ΕΚΕΒΙ προτίθεται να επεκτείνει το σύστημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και στα τμήματα της λογοτεχνικής μετάφρασης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί ανοιχτές συναντήσεις ενημέρωσης (open house), στις 26/9 για τα Σεμινάρια Δημιουργικής γραφής και Λογοτεχνικής Μετάφρασης, 28/9 για τα τμήματα Θεσσαλονίκης και 3/10 για τα Σεμινάρια Διόρθωσης και Επιμέλειας Κειμένων.
Τα τμήματα λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (με τη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης) και εξ αποστάσεως με σύστημα e-learning.
Αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων για το Φθινόπωρο 2012
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)
ΤΗΛ.: 210-9200300, 336 (Μαρία Θεοδωρίδου)
e-mail: mailto:seminaria@ekebi.gr