Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας της Β. Χαριτοπούλου με επόπτη καθηγητή τον Ε. Γαρουφάλλου με θέμα τα εργαλεία Web 2.0 και τη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης. Βασικός σκοπός του είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας, Συστημάτων Πληροφόρησης, Βιβλίου & ηλεκτρονικού βιβλίου, Πολιτισμού και όχι μόνο.
Μετατροπή των άρθρων σε e-book
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Τελικό Συνέδριο "Untold stories"(Ανείπωτες ιστορίες)
Στο συνέδριο θα γίνει επίδειξη και συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος των "Ανείπωτων Ιστοριών" (Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης). Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να παρέχει ανεπίσημες ευκαιρίες μάθησης για τις κοινότητες των μεταναστών στην Ευρώπη, διενεργώντας συγκριτική αξιολόγηση των καινοτόμων μεθόδων της "Ψηφιακής Αφήγησης", βοηθώντας να αναπτυχθεί σε μια πρακτική βάση η διάσταση της μόρφωσης των πολιτιστικών οργανισμών.
Συνεργάτης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τις ψηφιακές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Συνέδριο ENTITLE
- το ρόλο των βιβλιοθηκών στην υποστήριξη της δια βίου μάθησης
- οδηγίες προς τις δημόσιες βιβλιοθήκες για μια αποτελεσματική φροντίδα της δια βίου μάθησης
- ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της επίδρασης των δραστηριοτήτων εκμάθησης των βιβλιοθηκών
- παραδείγματα καλής πρακτικής.
Επιπλέον, θα υπάρξουν συζητήσεις για τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
- συνεργασία ανάμεσα στους οργανισμούς δια βίου μάθησης
- η επίδραση της μάθησης
- library 2.0 - οι βιβλιοθήκες, η παιδεία και η μάθηση στην κοινωνία της γνώσης.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, αλλά τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης επιβαρύνουν τον κάθε συμμετέχοντα. Για να κάνετε εγγραφή για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.entitlelll.eu/eng/Meetings/Final-Conference
Το διαφημιστικό φυλλάδιο του συνεδρίου μπορείτε να το "κατεβάσετε" πατώντας εδώ
Δείτε τις παρουσιάσεις που έγιναν στο συνέδριο του Entitle, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/5/09, http://www.libver.gr/entitleconf/
Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Συμφωνία Microsoft-Yahoo
www.kathimerini.gr
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
3o Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης
Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη πρόκειται να διοργανώσει το 3ο Συνέδριο Βιβλιοθηκών Τέχνης, με θέμα "Ψηφιοποίηση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο χώρο των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης".
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 5-6 Φεβρουαρίου 2010, στο νέο πολιτιστικό κέντρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
Ιδιαιτερότητες στην καταγραφή και τεκμηρίωση του υλικού και βέλτιστη αξιοποίηση των νέων μεθόδων της ψηφιακής τεχνολογίας
- Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων
- Ανάγκη καθιέρωσης διεθνών προτύπων για τη διαχείριση και οργάνωση του υλικού
- Ζητήματα διατήρησης του ψηφιακού περιεχομένου
- Διαλειτουργικότητα και ολοκλήρωση δεδομένων
- Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι εισηγητές μπορούν να στείλουν τις περιλήψεις των εισηγήσεών τους μέχρι τις 15-11-2009, στο e-mail gaitanou@benaki.gr.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση πολλών συμμετοχών. Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο, πρέπει να στείλετε συμπληρωμένη την παρακάτω φόρμα συμμετοχής έως τις 30-9-2009. Τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να την "κατεβάσετε" πατώντας εδώ.
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009
Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και την Πληροφόρηση: 75η Διάσκεψη και Συμβούλιο της IFLA
Το 75ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IFLA θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στο Fiera Milano Convention Center στις 23-27 Αυγούστου, με θέμα "Libraries create futures: Building on cultural heritage". Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του συνεδρίου http://www.ifla.org/annual-conference/ifla75/.
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ
Α. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:
Για την κατανομή της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ χρησιμοποιήθηκαν ενιαία, συγκρίσιμα και κοινώς αποδεκτά κριτήρια. Εξασφαλίστηκαν υψηλές πιστώσεις για την περίοδο 2009-2012 σε συνθήκες πανθομολογούμενης οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα:
1. Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια:
α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 1 δις 70 εκ. ευρώ.
β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Α.Ε.Ι. θα διατεθούν πόροι ύψους 494 εκ. ευρώ.
γ) για τη φοιτητική μέριμνα θα διατεθούν 126,5 εκ. ευρώ.
δ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διατεθούν 173 εκ. ευρώ.
2. Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ:
α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 720 εκ. ευρώ.
β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν πόροι ύψους 130 εκ. ευρώ.
γ) για τη σπουδαστική μέριμνα θα διατεθούν 110 εκ. ευρώ.
1. Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών ΕΕΔΙΠ, 800 μελών ΕΤΕΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.
2. Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 Διοικητικών Υπαλλήλων.
3. Για έκτακτο Διδακτικό Προσωπικό Πανεπιστημίων (ΠΔ 407/80) θα δοθούν πιστώσεις για το 2009 για 900 προσλήψεις, για το 2010 για 750 προσλήψεις, για το 2011 για 500 προσλήψεις και τέλος για το 2012 για 250 προσλήψεις.