Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας της Β. Χαριτοπούλου με επόπτη καθηγητή τον Ε. Γαρουφάλλου με θέμα τα εργαλεία Web 2.0 και τη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης. Βασικός σκοπός του είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας, Συστημάτων Πληροφόρησης, Βιβλίου & ηλεκτρονικού βιβλίου, Πολιτισμού και όχι μόνο.
Μετατροπή των άρθρων σε e-book
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009
Προσυνέδριο IFLA στην Αθήνα
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
Πληροφορίες για την πρακτική άσκηση του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙΘ
Βιβλιοθήκη έχεις πακέτο!
"Πριν λίγες μέρες λάβαμε ταχυδρομικώς στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ένα πακέτο.
Όχι, δεν ήταν από την γνωστή εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου.
Ήταν ένα πακέτο από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα το Δουβλίνο. Αποστολέας του πακέτου φαινόταν να είναι κάποια, άγνωστη σε εμάς, με το όνομα Coral Hillary.
Ανοίγοντας το πακέτο μείναμε άναυδοι αφού σε αυτό βρήκαμε ένα πανό από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς και μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων, προκηρύξεων και φυλλαδίων της εποχής 1955-1959!
Με την βοήθεια του Διαδικτύου καταφέραμε να εντοπίσουμε την δωρήτρια η οποία όπως μας ανάφερε, εντόπισε το πακέτο κάνοντας εκκαθάριση ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσε κάποιος γέρος ο οποίος υπηρέτησε την εποχή εκείνη στην Κύπρο.
Ευτυχώς η κα. Hillary ευαισθητοποιήθηκε και κράτησε το πακέτο πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιους στην Κύπρο.
Κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο, όπως μας ανάφερε, είδε ότι η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε να μας τα στείλει (μεγάλη υπόθεση το Διαδίκτυο...)
Έτσι, από το πουθενά ήρθε και μας βρήκε ένας μικρός ιστορικός θησαυρός!
Το υλικό αυτό αφού ψηφιοποιηθεί θα ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης που αφορούν την ιστορική περίοδο του αγώνα 1955-1959 και θα φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες μας. Ανδρέας Κ. Ανδρέου"
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου από τον Ανδρέα Ανδρέου στη διεύθυνση http://libblog.ucy.ac.cy/, επίσης η εφημερίδα Ελευθεροτυπία(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=61562) δημοσίευσε ένα άρθρο σχολιάζοντας το θέμα.
Αυτή η ιστορία πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους. Η διατήρηση σημαντικών ιστορικών κειμηλίων είναι ένα σοβαρό θέμα γιατί είναι η ταυτότητα της χώρας, η "ζωντανή" ιστορία της. Δυστυχώς, κατά καιρούς έχουν χαθεί πολλά παρόμοια σημαντικά ιστορικά αρχεία είτε από αμέλεια είτε από έλλειψη γνώσης και παιδείας. Η συγκεκριμένη κυρία, και είναι προς τιμήν της, δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να κρατήσει το πακέτο. Δεν είχε καμία σχέση με την Κύπρο ή την Ελλάδα. Όμως, μπήκε στον κόπο να ψάξει και να βρει σε ποιον θα μπορούσε να το στείλει για να έχει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση, γιατί είχε πλήρη συναίσθηση της σπουδαιότητας του πακέτου που βρήκε και του τι όφειλε να πράξει.
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Νέο ηλεκτρονικό βιβλίο
"Ο φύλακας των βιβλίων"
Παρακάτω παρατίθεται το ποίημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, "ο φύλακας των βιβλίων", σχετικά με τη ζωή και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα, άρθρο 1, άρθρο 2, άρθρο 3.
«Εδώ είν’ οι κήποι, οι ναοί και η αιτία που υπάρχουν οι ναοί
η μουσική που πρέπει, τα λόγια τα σωστά,
τα εξηντατέσσερα εξάγραμμα,
τελετουργίες – η μοναδική σοφία
που το Στερέωμα παραχωρεί στους ανθρώπους,
η εξουσία εκείνου του αυτοκράτορα
που αντανακλούσε τη γαλήνη του στον κόσμο – τον καθρέπτη
του,
έτσι που να καρπίσουν τα χωράφια
και να μην ξεχειλίσουν τα ποτάμια από τις όχθες τους,
ο πληγωμένος μονόκερος, που ξαναγύρισε για να σημάνει το
τέλος,
οι μυστικοί αιώνιοι νόμοι,
η αρμονία του κόσμου.
Όλα αυτά ή η ανάμνησή τους, βρίσκονται εδώ
Μες στα βιβλία που φυλάω σ’ αυτόν τον πύργο.
……………………………………………………
Με λένε Χσιάγκ. Φυλάω τα βιβλία,
Που ίσως είναι και τα τελευταία,
Γιατί ούτε για την Αυτοκρατορία ξέρουμε πια τίποτα
Ούτε και για τον Γιό του Ουρανού.
Εδώ είναι, στα ράφια ψηλά,
την ίδια ώρα μακρινά και κοντινά,
κρυφά και φανερά, όπως τα άστρα.`
Εδώ είναι οι κήποι, οι ναοί.»
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
18o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης διοργανώνουν το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2009. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι "Ψηφιακό Επιστημονικό Περιεχόμενο: δημιουργία, διάθεση, διατήρηση". Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε από την επίσημη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών http://conference2009.lis.upatras.gr/index.php/psav/psav2009 .
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
Αποδυνάμωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΕΙΕ ιδρύθηκε το Οκτώβριο του 1958 και απαρτίζεται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα, τρία στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος (ΙΕΡΑ) και τρία στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ), καθώς και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Υπηρεσία Υποστήριξης και το Γραφείο Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων.Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολυ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.Το ΕΚΤ παρέχει εθνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης και υποστήριξης σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια.
Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας παρέχει μοναδικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. (από την ιστοσελίδα του Ε.Ι.Ε)