Οι βιβλιοθήκες των γυναικείων φυλακών Θηβών έγιναν γνωστές από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Όπως λέει ο ψυχολόγος των φυλακών, Βαγγέλης Κοσμάτος, «Είχα βρει πεταμένα βιβλία και τα μάζευα από τα σκουπίδια, καθώς εμείς στις φυλακές είχαμε μεγάλη έλλειψη... Υστερα από αυτό έστειλα ένα email -το περασμένο καλοκαίρι- σε φίλους και γνωστούς με το οποίο τους παρακάλεσα αντί να πετάνε τα παλιά τους βιβλία να τα στέλνουν σε μας. Εκείνοι το προώθησαν στους δικούς τους φίλους και, λίγους μήνες μετά, κάποιος πέρασε το μήνυμα στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Αναπάντεχα άρχισα να δέχομαι δεκάδες δέματα με βιβλία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και από ομογενείς του εξωτερικού». Μέχρι πριν λιγες μέρες τα βιβλία των φυλακών αριθμούσαν τις 6000, ενώ υπάρχουν μερικές χιλιάδες βιβλία μέσα σε κούτες, τα οποία θα καταγραφούν για να μπορούν να τα διαβάζουν οι τρόφιμοι. Οι φυλακές Θηβών στέλνουν και σε άλλες φυλακές βιβλία για να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες τους.
Ο κ. Κοσμάτος επίσης λέει «Η σημασία τους εδώ είναι τεράστια. Μέσα από ένα βιβλίο κρατούμενες έχουν συνειδητοποιήσει το πώς βρέθηκαν στη φυλακή, έχουν αλλάξει τη ματιά τους για τον κόσμο. Μέσα στη φυλακή το βιβλίο δεν είναι προϊόν για κατανάλωση, είναι ένα παράθυρο... Γι’ αυτό πρέπει να μπουν και άλλα βιβλία στις φυλακές. Οι βιβλιοθηκάριοι είναι επίσης κρατούμενες, η επιλογή των οποίων «είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, καθώς πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές: από το να έχουν γνώση των βιβλίων μέχρι του να είναι ευγενικές και υπομονετικές με τις άλλες κρατούμενες».
Τα περισσότερα βιβλία που ζητούν οι τρόφιμοι είναι σύγχρονα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Από άρθρο της "Καθημερινής"
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας της Β. Χαριτοπούλου με επόπτη καθηγητή τον Ε. Γαρουφάλλου με θέμα τα εργαλεία Web 2.0 και τη χρήση τους από τους φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης. Βασικός σκοπός του είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας, Συστημάτων Πληροφόρησης, Βιβλίου & ηλεκτρονικού βιβλίου, Πολιτισμού και όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου