Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009

Η Διεύθυνση γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Τα βραβεία αφορούν τις εκδόσεις του 2008.
Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του.
Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του με τίτλο «Η κρυφή συλλογή», εκδόσεις Κέδρος.
Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται ομόφωνα στους : Τόλη Νικηφόρου για το έργο του με τίτλο «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη», εκδόσεις Νεφέλη και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη.
Το βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «θολός βυθός», εκδόσεις Άγρα.
Το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας», εκδόσεις Τυπωθήτω.
Το βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν : Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της "Επιθεώρησης τέχνης" το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου», εκδόσεις Καστανιώτης.
Το Βραβείο Περιοδικού απονέμεται κατά πλειοψηφία στα περιοδικά «πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για την συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Η επιτροπή των Κρατικών Βραβείων αποτελείται από τους:
Μαστροδημήτρη Παναγιώτη, Πρόεδρος,  Αθανασόπουλο Ευάγγελο, Αντιπρόεδρος, Ανδρειωμένο Γεώργιο,  Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Σχινά Αικατερίνη, Λεονάρδο Γεώργιο,  Νιάρχος Αθανάσιο και  Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνο.

Πηγή: news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: