Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σεμινάριο: Αξιολόγηση Ψηφιακών Βιβλιοθηκών

Εργαστηριακό Σεμινάριο Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης:
«Aξιολόγηση Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικών Πηγών»
Συντονιστής: Γιάννης Τσάκωνας
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 17.00 - 20.00 Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες διαθέτουν μια σύνθετη φυσιογνωμία που καλύπτει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στον κόσμο της πληροφόρησης. Παρ' όλες τις διαφοροποιήσεις τους δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες λειτουργούν εντός κάποιων πλαισίων και ότι υπηρετούν τις ανάγκες ορισμένων κοινοτήτων. Είναι λοιπόν εύλογο, ιδιαιτέρως σε περιόδους αυξημένων απαιτήσεων λογοδοσίας - πρωτίστως από τις ίδιες τις κοινότητες, το ερώτημα "πως αποτυπώνεται η επίδραση των ψηφιακών βιβλιοθηκών"; Ποιός είναι ο ρόλος της αξιολόγησης για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και πως η αξιολόγηση μπορεί να γίνει -με αποδοτικό τρόπο- ένα αποτελεσματικό εργαλείο περαιτέρω εξέλιξης;
Τα σύντομα αυτά ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο με τίτλο "Αξιολόγηση ψηφιακών βιβλιοθηκών και ηλεκτρονικών πηγών". Στο εργαστήριο, το οποίο θα έχει μια εισαγωγική χροιά, θα γίνει μια ευρεία αναφορά σε υψηλόβαθμές έννοιες του χώρου της αξιολόγησης. Παράλληλα θα αναφερθούν τα κυριότερα εργαλεία και πρότυπα που έχει κάποιος στη διάθεση του για να εκτελέσει συνήθεις διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ θα δωθούν και πρακτικές πληροφορίες για την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση διαδικασιών αξιολόγησης.
Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τις γνώσεις με τις οποίες θα αποσαφηνίσουν τις κυρίοτερες έννοιες του χώρου της αξιολόγησης, αλλά και τις βασικές δεξιότητες (α) για την έκφραση των σωστών ερευνητικών ερωτημάτων, (β) την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων έρευνας, (γ) την υιοθέτηση των κατάλ ληλων τεχνικών και μεθόδων και (δ) την ορθή επικοινωνία των αποτελεσμάτων των διαδικασιών αξιολόγησης ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Το εργαστηριακό σεμινάριο θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 στη Βιβλιοθήκη- Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Λεωφ. Συγγρού 136, Αθήνα) από τις 17:00 έως τις 20:00 μ.μ. Συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι το μέλος της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννης Τσάκωνας. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσάκωνας συμμετέχει σε αυτή τη δράση της ΕΕΒΕΠ αμισθί.
To κόστος συμμετοχής είναι δέκα ευρώ (10�), θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας και σε όσους συμμετέχουν θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Εκ μέρους της Ένωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του εργαστηριακού σεμιναρίου τον συντονιστή Γ. Τσάκωνα και τη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα την Προϊσταμένη κα Κακάλη για την ευγενική π αραχώρηση της αίθουσας.
Για δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής  (http://www.eebep.gr/files/semdigit.doc) και στείλτε τη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@eebep.gr Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ Τρίτη και Πέμπτη 17:30 - 19:30.
http://www.eebep.gr/index.php?id=56

Δεν υπάρχουν σχόλια: