Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου EKEBI - Η «Φιλαναγνωσία» αγαπάει τις νέες τεχνολογίες και συμμετέχει στην e-Learning Expo 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η «Φιλαναγνωσία» αγαπάει τις νέες τεχνολογίες
και συμμετέχει στην e-Learning Expo 2012
(6 & 7 Οκτώβριου 2012, Ίδρυμα Ευγενίδου) 

Με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην εξειδικευμένη έκθεση e-LearningExpo: Ηλεκτρονική μάθηση για όλους που πραγματοποιείται φέτος στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το προσεχές Σαββατοκύριακο (6 και 7 Οκτωβρίου 2012), για να παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών».
Το Περίπτερο του ΕΚΕΒΙ απευθύνεται στο ειδικό κοινό της e-LearningExpo (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές, στελέχη κατάρτισης και δια βίου μάθησης, σύμβουλους εκπαίδευσης, στελέχη ανθρωπίνων πόρων, προγραμματιστές κ.ά.) με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του καινοτόμου προγράμματος της Φιλαναγνωσίας που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο σε 1.000 Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας αποβλέποντας στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο στα παιδιά.
Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της «Φιλαναγνωσίας» προς στους επαγγελματίες της εκπαίδευσης θα γίνει με εισήγηση του συντονιστή Κώστα Κατσουλάρη, κατά τη διάρκεια ημερίδας το Σάββατο 6/10, ώρα 17:15-18:15. Θα ακολουθήσει μια παρουσίαση του ιστότοπου «Μικρός Αναγνώστης» από την υπεύθυνη λειτουργίας του, Λίνα Σακάλογλου, που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι πιο χαρακτηριστικές δράσεις με καινοτόμο χρήση νέων τεχνολογιών είναι οι εξής:
  • Δημιουργία ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών (παραμυθιών, βιβλίων)
Περιλαμβάνει τριάντα μία (31) νέες ηχογραφημένες ιστορίες, τις οποίες το παιδί ακούει ενώ παράλληλα μπορεί να «ξεφυλλίζει» ηλεκτρονικά και να διαβάζει το αντίστοιχο βιβλίο, βρίσκονται σε ελεύθερη πρόσβαση στον Μικρό Αναγνώστη, τον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/. Ένα ελκυστικό εργαλείο φιλαναγνωσίας για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με αποδέκτη το παιδί.
  • Δημιουργία Ψηφιακών Φακέλων για τα παιδιά
12 θεματικές θα αναπτυχθούν σε 24 συνολικά ψηφιακούς φακέλους, όπου μέσα από μια σειρά από «παιχνίδια» και «δραστηριότητες» θα οδηγείται το παιδί στα διαφορετικά γνωστικά πεδία, με γνώμονα πάντοτε την ανάπτυξη της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση.
  • Ψηφιακή Συνάντηση Μαθητών-Δημιουργών
Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του «λογοτεχνικού στούντιο» στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να «εκπέμπει» ζωντανές συνδέσεις των μαθητών με τον συγγραφέα που έχουν επιλέξει.
Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται «διαδικτυακά» στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί με τους μαθητές.
Πλέον των 80 δημιουργών έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση, ενώ ήδη, 70 σχολεία, τα περισσότερα εκτός Αττικής, έχουν κάνει αίτηση για συμμετοχή στην εν λόγω δράση.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του περιπτέρου του ΕΚΕΒΙ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα εξ αποστάσεως (e-learning) σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής, Επιμέλειας Κειμένων και Λογοτεχνικής Μετάφρασης (που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνo με το σύστημα moodle ) καθώς επίσης και για το πλούσιο περιεχόμενο και τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει στο βιβλιόφιλο κοινό ο κόμβος του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr :
  • ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ: Όλη η τρέχουσα ελληνική βιβλιοπαραγωγή
  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ : υπηρεσίες ενημέρωσης, επιμόρφωσης και παρέμβασης για το e-book
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ: ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο
  • ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: ένα βήμα διαλόγου για τους νέους έλληνες συγγραφείς
Περιλαμβάνει ακόμη τα ψηφιακά αρχεία: Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Λογοτεχνικών περιοδικών: (200.000 ψηφιοποιημένες σελίδες), Αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων, (περισσότερα από 2.000 λημματογραφημένα ονόματα), Αρχείο Μεταφρασμένων Ελληνικών Βιβλίων (16.600 τίτλοι μεταφρασμένοι σε 45 γλώσσες), Αρχείο Λογοτεχνικών Βραβείων (τα σημαντικότερα ελληνικά βραβεία της μεταπολεμικής περιόδου) και αρχεία: εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών, εικονογράφων, ελληνικής ποίησης, βιβλιών τέχνης, επιστημών του ανθρώπου κ.ά.

Χρήσιμοι ηλεκτρονικοί κόμβοι:
http://www.philanagnosia.gr/
http://www.mikrosanagnostis.gr/
http://www.biblionet.gr/
www.ekebi.gr


Η e-LearningExpo2012 πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρου 387, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-949600), το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 (ώρες λειτουργίας 10:00-19:00).
Πληροφορίες: [http://www.elearningexpo.gr/]

Δεν υπάρχουν σχόλια: