Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Path: Προσωπικό δίκτυο ανώτερης ποιότητας

Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που υποστηρίζει ότι μας φέρνει πιο κοντά στους αληθινούς μας φίλους, φιλοδοξεί να προσελκύσει μέλη από τη «δεξαμενή» χρηστών ιστότοπων όπως το Facebook.
Το
Path, όπως ονομάζεται, αυτό-συστήνεται ως το «αποκλειστικό» και «προσωπικό» δίκτυο του Ίντερνετ, επιτρέποντας στους χρήστες του να κάνουν «φίλους» το ανώτερο μέχρι 50 ανθρώπους.
Και για να αιτιολογήσει αυτόν τον περιορισμό, επικαλείται μια διάσημη θεωρία της επιστήμης της ανθρωπολογίας, σύμφωνα με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επικοινωνήσει πραγματικά μόνο με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Εφαρμογή για κινητά

Προς το παρόν το
Path επιτρέπει στους χρήστες του να μοιράζονται μεταξύ τους μόνο φωτογραφίες. Λειτουργεί ως δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα – αρχικά στο iPhone και προσεχώς σε όλα τα υπόλοιπα smartphones.

Δημιουργός του είναι ο Ντέιβ Μόριν, ο άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Facebook, το οποίο εγκατέλειψε τον περασμένο Ιανουάριο. Μεταξύ των συνιδρυτών του είναι και ο δημιουργός του
Napster, Σον Φάνινγκ.

Δικτύωση «μεταξύ φίλων»
Σε αντίθεση με το Facebook, που ενθαρρύνει τους χρήστες να επεκτείνουν τον κύκλο «γνωριμιών» τους, το Path επιτρέπει τη δικτύωση μόνο με τους πιο στενούς φίλους των μελών του – δηλαδή με τους φίλους που έχουν στην «πραγματική» τους ζωή.
Στόχος του είναι να μπορούν να μοιράζονται τις φωτογραφίες που έχουν αποθηκευμένες στο κινητό τους με τα άτομα που εμπιστεύονται περισσότερο. Όπως λέει ο εμπνευστής του, είναι ένα δίκτυο «μεταξύ φίλων».
Για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να καταχωρίσει το email και τον αριθμό τηλεφώνου του, προκειμένου οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν να μπορούν να τον εντοπίσουν και να τον προσθέσουν ως «φίλο».

Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή δημιουργεί ένα πράσινο εικονίδιο στο κάτω μέρος της οθόνης του κινητού, με το πάτημα του οποίου ο χρήστης μεταβαίνει στη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής. Μόλις βγάλει τη φωτογραφία, της προσθέτει μια ετικέτα (
tag), επιλέγοντας από τρεις κατηγορίες: άνθρωποι, τόποι και πράγματα.
Αν βάλει
tag σε ένα άτομο, θα μπορεί να μοιραστεί τη φωτογραφία μόνο μαζί του. Διαφορετικά, μπορεί να τη μοιραστεί με όλους τους «φίλους» του.
Γιατί να θέλει κάποιος να γίνει μέλος σε ένα τέτοιο δίκτυο; Ο 30χρονος Μόριν απαντά ότι οι άνθρωποι έχουν αποθηκευμένες πολλές φωτογραφίες στα τηλέφωνά τους, τις οποίες συνήθως αφήνουν ξεχασμένες χωρίς να τις αξιοποιούν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα με αυτές τις φωτογραφίες. Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα είχε νόημα να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες θα μπορούν να τις μοιράζονται».

Site με... επιστημονική εξήγηση

Ο ιδρυτής του
Path αποφάσισε ότι το ανώτατο όριο των «φίλων» θα είναι τα 50 άτομα, θέλοντας να δημιουργήσει ένα «προσωπικό δίκτυο ανώτερης ποιότητας», σε αντίθεση με το Facebooκ, στο οποίο συγκεντρώνονται συνάδελφοι, συμμαθητές και απλοί γνωστοί (ή και άγνωστοι).
Μάλιστα, αιτιολόγησε την απόφασή του, επικαλούμενος έναν διάσημο εξελικτικό ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Ρόμπιν Ντάνμπαρ.
Ο καθηγητής έχει αναπτύξει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανθρώπων με τους οποίους μπορεί κανείς να διατηρήσει στενή σχέση, περιορίζεται στους 150. Αυτό -σύμφωνα με τον Δρ Ντάνμπαρ- καθορίζεται από το μέγεθος της νεοφλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τη σκέψη και τη γλώσσα.
Ωστόσο, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το
Facebook, δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε έως και 5.000 «φίλους».
Πολλοί χρήστες, μάλιστα, δεν νιώθουν πλέον άνετα να μοιράζονται τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής τους με όλο αυτό το «πλήθος αγνώστων» -που οι ίδιοι, βέβαια, επέλεξαν να προσθέσουν στις επαφές τους.
Ο Μόριν εκτιμά ότι, με βάση τη θεωρία του Ντάνμπαρ, οι 50 φίλοι είναι το ανώτατο όριο της προσωπικής δικτύωσής μας με τους άλλους ανθρώπους. «Το
Path έχει φτιαχτεί ακριβώς γι’ αυτό», υποστηρίζει.

 Πηγή: Τα Νέα online

Δεν υπάρχουν σχόλια: