Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δικό του περίπτερο. Η λογοτεχνία με τον κινηματογράφο έχει μία ιδιαίτερη σχέση. Τις περισσότερες φορές τα λογοτεχνικά έργα "μεταφέρονται"  στη "μεγάλη οθόνη", δίνοντας σάρκα και οστά στις ιστορίες των συγγραφέων. Δεν είναι όμως, λίγες οι φορές που κινηματογραφικά έργα γίνονται βιβλία. Αυτή είναι μία εξαιρέση που συμβαίνει ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν μεταφερθεί στην οθόνη 132 λογοτεχνικά έργα. Από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, οι σινεφίλ επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα αυτά τα θέματα στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ με θέμα «Βιβλίο και Κινηματογράφος», (στην αποθήκη Γ’ του λιμανιού) και να δουν την έκθεση που περιλαμβάνει τα βιβλία λογοτεχνίας που έγιναν ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο.
Δύο ελληνικά λογοτεχνικά έργα που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό θα απολαύσουμε φέτος στη μεγάλη οθόνη, τις «Επικίνδυνες μαγειρικές» (του Ανδρέα Στάικου το βιβλίο, του Βασίλη Τσελεμέγκου η ταινία) και τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» (του Σωτήρη Δημητρίου το βιβλίο, του Νίκου Παναγιωτόπουλου η ταινία), τα οποία ετοιμάζονται να βγουν στις αίθουσες. Θα δούμε επίσης δύο ντοκιμαντέρ εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο λογοτεχνών: «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και «Βικτώρια Θεοδώρου: Τα κύματα που με δίδαξαν το ανυπότακτο» του Κώστα Νταντινάκη.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, το ΕΚΕΒΙ θα κυκλοφορήσει δωρεάν την αναθεωρημένη έκδοση "Βιβλία για τον κινηματογράφο. Όλη η ελληνική βιβλιογραφία για την τέχνη του κινηματογράφου, τις κινηματογραφικές ταινίες και τους δημιουργούς". Μπορείτε να "κατεβάσετε" την έκδοση πατώντας εδώ.


Από το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: