Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

54η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου





   Από τις 26 Οκτωβρίου έως τη 1 Νοεμβρίου 2009 θα διεξαχθεί η 54η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου. Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ορίσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπεύθυνο για την οργάνωση και υλοποίηση του έργου «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη ΔΕΒ Βελιγραδίου». Το έργο πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Ελλήνων εκδοτών και συγγραφέων και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι.
   Η έκθεση θα φιλοξενήσει 800 εκθέτες. Η Σερβία δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ελληνική λογοτεχνία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάστημα 2003-2009 κυκλοφόρησαν περισσότεροι από 150 τίτλοι ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα σερβικά: 50 τίτλοι αρχαιοελληνικής γραμματείας, 2 βυζαντινής γραμματείας, 50 σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και 50 βιβλία που αφορούν την Ορθοδοξία.
   Συμμετέχουν: οι συγγραφείς Δημήτρης Νόλλας, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Ελενα Χουζούρη, Δημήτρης Μίγγας, Κώστας Ασημακόπουλος, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Γιανναράς, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Νάσος Βαγενάς, οι συγγραφείς παιδικού βιβλίου Βάσω Ψαράκη και Χαρά Γιαννακοπούλου. Το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη τελετή εγκαινίων της ΔΕΒ Βελιγραδίου.
   Το Ελληνικό Περίπτερο θα φιλοξενήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με βιβλιοθήκες, τους Έλληνες εκδότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΚΕΒΙ. Σαράντα συνολικά εκδότες θα συμμετάσχουν με βιβλία τους στην Έκθεση, εννιά από τους οποίους θα παραστούν οι ίδιοι στο Βελιγράδι: Εστία, Μίλητος, Μεταίχμιο, Α. Μαλλιάρης-Παιδεία, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αγιορείτικη Εστία, Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: